sales@vapy.bg

*Според „ЗТТСИ“ в България онлайн продажбата на електронни устройства със и без никотин е забранена, тъй като са приравнени към тютюневите изделия. Можете да закупите нашите устройства в над 300 търговски обекта в цялата страна, част от които са описани тук. За повече информация: +359 878 787847

 

Митове и легенди за електронните наргилета

- Vapy

Митове и легенди за електронните наргилета

Войната на дръпките

ВЕЙП = ЕЛЕКТОРННА ЦИГАРА ??

Правете разлика между различните понятия – вейп е различно от електронна цигара, докато вейп и електронно наргиле са еднакви по смисъл. Можете да срещнете разнообразни наименования  на този тип продукти, като например електронен вейп, вейп пен (от английски vape pen), електронно наргиле, вейпче, вейпи и др. Основното нещо, което различава вейповете от останалите устройства за пушене, е, че те произвеждат пара, вследствие на процес на нагряване на специална глицеринова е-течност, която се изпарява и се превръща в пара. При електронната цигара има процеси на горене, катрани и други вредни химикали, които при вейповете са заменени от максимално изчистени съставки като растителен глицерин и аромати.

Извод: Вейп (електронно наргиле) е съвсем различно изделие от електронна цигара.

ВОЙНАТА НА ДРЪПКИТЕ

В световен мащаб се наложиха два фактора, на база на които потребителят избира какъв вейп да закупи – цена и брой дръпки, в по-редки случаи клиентът обръща внимание на марката и на вкуса. Едно от нещата, за които търговците/дистрибуторите спекулират и масово подвеждат потребителите, е именно количеството на наличните дръпки в едно електронно наргиле.

NB!!! Броят дръпки, които търговецът „гарантира“, е напълно ориентировъчен.

Какво е „дръпка“?

Най-просто казано, една дръпка е едно вдишване, което правите при използване на устройството. Ако вдишвате по-дълбоко, вие правите по-голяма дръпка, което означава, че количеството течност в електронното наргиле ще ви стигне за значително по-малко време. Съответно колкото по-дълбоко вдишвате, толкова повече дръпки изразходвате наведнъж. Представете си чаша с вода – можете да я изпиете на няколко глътки, ако сте много жадни, или да я консумирате за по-продължителен период от време, бавно и на малки глътки.

Как да измерим?

Единствените надеждни статистики по отношение на брой дръпки, които едно устройство може да възпроизведе, могат да бъдат предоставени от производителя, в случай, че той е направил TCT сертифицирани замервания чрез специална машина, поемаща равно количество (доза) на равни интервали. Изисквайте такива, ако имате съмнение, че ви подвеждат!

Извод:  За колко време и за колко дръпки ще ви стигне даден вейп зависи изцяло от личното ви потребление. Затова, ви препоръчваме да следите внимателно не за броя дръпки, а колко милилитра течност съдържа. Тази информация е задължителен елемент и е посочена върху всяка търговска опаковка. Ако липсва, това е сигурен сигнал за наличие на подвеждаща информация, фалшив неизряден и опасен продукт.

 

Съветник за броя дръпки

За да можете по-лесно да се ориентирате за количеството течност и на какъв брой дръпки ориентировъчно отговаря то, сме подготвили таблица, базирана на тестови машинни изследвания.

Количество е-течност Съответстващ брой дръпки (мин – макс)
1.5 – 1.9мл. 350 – 500
2 мл. 600 – 800
3 – 4 мл. 800  – 1200
4 – 5 мл. 1200 – 1900
5.5 – 6.5 мл. 2000 – 2500
7 мл. 2500 – 3000
10 мл. 3500 – 4000
12 мл. 5000 + дръпки

Всякакви други изчисления или са преекспонирани, или търговецът се опитва да ви подведе.

NB!!! Ако устройството съдържа никотин, то задължително трябва да е с максимум 2 мл. течност, които се равняват на между 600 и в най-добрия случай 800 дръпки. Това е изискване на регулаторните органи в ЕС, аргументирано от съображения за сигурност с цел предпазване на вашето здраве. В случай, че видите обозначени по-големи числа, подсказващи или директно указващи повече дръпки или милилитри върху опаковката на устройство, което съдържа никотин или някой ви убеждава, че в Европа никотиново устройство може да изкара повече от 800 дръпки – има два варианта – или търговецът се опитва да ви излъже, или количеството течност в устройството е твърде много, което означава, че употребата му е вредна за вашето здраве и забранена на територията на ЕС.

 

Вейпове с никотин

В Директива на Европейския парламент от 2014 г. на територията на всички държави-членки на ЕС се ЗАБРАНЯВА разпространението и продажбата на електронни устройства за пушене С НИКОТИН, които съдържат повече от 2 мл. е-течност и съотношение на никотин към течност 2 мг. на милилитър.

Според ЗТТИ, чл 43.з, 4, върху потребителската опаковка и върху всяка външна опаковка на електронните цигари и на контейнерите за многократно пълнене се поставя здравно предупреждение: “Това изделие съдържа никотин, който води до силно пристрастяване. Не се препоръчва за употреба от непушачи”, разположено на минимум 30% от площта на опаковката на устройство (както от предната, така и от задната страна). В допълнение, законът ЗАБРАНЯВА върху опаковката на продукт с никотин да присъстват картинки на плодове или други хранителни продукти или подсказващи елементи.

Всяка опаковка на никотиново устройство трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да съдържа списък на всички съставки в изделието в низходящ ред съобразно тяхното тегло; указание за никотиновото съдържание на изделието и поеманото количество никотин на доза; партиден номер; препоръка за съхраняване на изделието далеч от деца, информация за съдържанието на никотин и овкусител, както и вложена ЛИСТОВКА с инструкция за употреба и съхранение на изделието, като се посочва, че изделието не се препоръчва за употреба от млади хора и непушачи; противопоказания; предупреждения за определени рискови групи; възможни странични ефекти; предупреждения за опасността от пристрастяване и токсичност; данните за производителя и/или вносителя.

В случай, че срещнете подобни или други нередности, незабавно се обърнете към Комисия за защита на потребителите, защото продукти, които не отговарят на регулациите, са незаконни, със съмнителен състав и произход и употребата им може сериозно да застрашава вашето здраве.

ПРОВЕРКА ЗА ГОДИНИ

Моля да потвърдите, че имате навършени 18 години, за да продължите към сайта.